O nama

Hercegovačka franjevačka provincija preuzela je Badiju s velikom odgovornošću. Ona je bogata povijest franjevačke prisutnosti među Hrvatima te spomenik kulture nulte kategorije. I s tom smo odgovornošću i željom prihvatili da Badija ponovno postane kulturno i duhovno franjevačko središte južne Hrvatske koje je zauzimala prijašnjih stoljeća. Danas Katolički duhovni centar na Badiji, koji već djeluje nekoliko godina, postaje prepoznat ne samo u Hrvatskoj već i izvan njezinih granica. Naime, svećenici, časne sestre, duhovni animatori sa svojim hodočasnicima pronašli su tako iznimno mjesto gdje mogu održavati svoje duhovne vježbe, seminare i obnove potpuno u osami. U tu svrhu samostan stoji na raspolaganju od ugodno opremljenih soba s pogledom na tirkizno more, dviju kapelica sv. Josipa i sv. Franje te crkve Gospe od Milosti, velike predavaonice i dviju blagovaonica do hrane koja se ekološki uzgaja u vrtu iza samostana. Tu je naravno i staza oko otoka u dužini pet kilometara gdje hodočasnici mogu tijekom dana sami ili zajedno s duhovnim voditeljem moliti krunicu slušajući valove koji udaraju o stijene te udisati svježi zrak guste borove šume iz koje katkada provire jeleni lopatari.


Za one koji žele proboraviti na otoku jedan dan, Badija nudi svakodnevnu jutarnju misu i krunicu s meditacijama te večernju molitvu i klanjanje, a nahraniti se mogu u restoranu koji se nalazi istočno od samostana okruženim predivnim šljunčanim i stjenovitim plažama te posjetiti Galeriju “fra Bernardin Sokol” i klaustar iz 15. stoljeća zajedno s crkvom u kojoj se štuje Gospa od Milosti – Badijska Gospa. Njoj u čast svakog 2. kolovoza organizira se cijeli Pelješko- korčulanski dekanat da je proslavi s procesijom i molitvom te pokorničkim bogoslužjem kako bi se zadobio potpuni asiški oprost.


Samostan je otvoren od travnja do studenoga, a sve upite o terminima za seminare možete dobiti isključivo putem e-maila badijasamostan@gmail.com